Importanta si modul de functionare a tablourilor metalice pentru instalatiile electrice

media

In cadrul unei instalatii electrice, tabloruile electrice sunt acele echipamente care servesc la protejarea dispozitivelor electrice de factori externi (factori mecanici sau factori atmosferici). Astfel durata de viata a echipamentelor ce se afla intr-un tablou metallic depinde foarte mult atat de modul in care este asamblat tabloul cat si de materialele din care este produs.

 Judecate dupa sursa lor de energie, tablourile electrice se impart in:

 

     tablouri generale: sunt niste tablouri metalice electrice a caror energie provine direct din reteaua publica de curent si o transmit mai departe altor tablouri;

     tablouri principale: sunt tablourile care fac legatura dintre tablourile generale si cele secundare de distributie, primindu-si energia de la primele si distribuind-o mai departe celor din urma;

     tablouri secundare: sunt tablouri care distribuie energia primita de la tablourile principale direct catre consumatorii finali, prin intermediul unei instalatii electrice.

 

Pentru o instalatie electrica casnica, cel mai potrivit tip de tablou electric metalic este un tablou metalic cu contrapanopu 300x250x150 foarte usor de instalat datorita dimensiunilor sale reduse ce permit montarea acestuia in spatii mici.

 

Pe de alta parte, in cazul aplicatiilor casnice care necesita mult curent sau pentru aplicatiile industriale, mai potrivit este un tablou metalic cu contrapanou de 400 pe 300 in care pot fi montate de la 3 si pana la 5 sigurante, sau daca este vorba despre un sistem de alimentare pentru camere de supraveghere, pot fi instalate sursele de alimentare cu backup plus acumulatori de 12V 7A. Pentru o organizare mai buna a cablurilor, pe langa canalul de acces pentru cabluri mai pot fi instalate si presetupe cu etansare ermetica.

 

In situatia extinderii instalatiei electrice ca rezultat al unor lucrari de renovare ale unui imobil, utilizarea unui tablou metalic de 500x400x200 este absolut necesara, deoarece ne confruntam cu un numar foarte mare de echipamente si un consum sporit, astfel fiind nevoie de mai multe sigurante, intrerupataore industriale si relee, iar spatiul generos va permite conexiuni usoare la borne si includerea unui numar mare de sigurante.

Pentru ce pot fi folosite tablourile metalice?

 

·         Tablouri metalice –  sisteme de supraveghere video

Ca sa dam un exemplu concret, o utilizare practica a unor tablouri metalice de exterior sau interior cu contrapanou, este alimentarea cu energie electrica a sistemelor de supraveghere. In acest caz, un tablou electric permite instalarea mai multor surse de alimentare pentru camere, a DVR-urilor, precum si a unor prelungitoare daca se considera necesar.

 

·         Tablouri metalice – santiere de constructii

Sunt des utilizate in domeniul constructiilor pentru amplasarea si protectie intrerupatoarelor industriale, contoarelor, sigurantelor si prizelor pentru consumatorii monofazati si trifazati.

Datorita gradului de protectie IP65 pot fi amplasate in exterior si asigura o buna protectie a tuturor echipamentelor impotriva umiditatii si prafului.

 

·         Tablouri metalice – industrie si fabrici

Permit organizarea mai eficienta a alimentarii utilajelor industriale din cadrul unei hale sau fabrici. Astfel se poate depana orice problema aparuta la un anumit utilaj sau grup de utilaje fara a opri alimentarea generala.

 Avantajele unui tablou electric metalic

  

  

 

 Printre principalele avantaje ale unui tablou metalic se numara:

 

     izolatia perfecta impotriva umiditatii si a prafului asigurata de o usa cu garnitura din poliuretan si profil semirotund ce permite prevenirea accidentelor;

     rezistenta la uzura a culorii sale in timp datorita tehnicii moderne de vopsire in camp electrostatic;

     accesul facil pentru cabluri datorat de garnitura cu care este prevazut capacul etans;

     posibilitatea de montare a usii pe partea stanga sau pe partea dreapta a panoului, in functie de permisivitatea spatiului de instalare;

     deschiderea larga a usii de pana la 120 de grade pentru acces facil la componentele din interior;

     existenta unui contrapanou ce se poate folosi pentru montarea sinelor DIN;

     posibilitatea de inlocuire a yalei din plastic cu o yala din metal ce asigura o inchidere mult mai ferma.

 

 

 

  • Aug 04, 2020
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*